Deze avond begonnen we met een gezellige en heerlijke BBQ, keurig verzorgd door de beheerders van de Rotonde. Tijdens het eten scheen een lekker behaaglijk zonnetje, dat was dus dubbel genieten! We lieten ons de salades en BBQ vlees goed smaken.

Foto: Gerda Jacobi

Foto: Gerda Jacobi

Foto: Martijn van Dellen

Foto: Gerda Jacobi

Foto: Jan van der Schans

Foto: Jan van der Schans

Voor we het wisten was het alweer tijd om met de clubavond te beginnen…..

Reina gaf ons uitleg over HDR. (High Dynamic Range)

Wist je dat het dynamisch bereik van onze ogen 30 stops is en die van je camera tussen de 12 en 15?

Wanneer je een foto wilt maken van iemand die voor de zon staat, wordt diegene op de foto vaak donker afgebeeld, terwijl je met je ogen de persoon in volle kleur ziet.

Dit kun je met je camera bereiken door HDR toe te passen. Je maakt 3 of 5 (of zelfs 7 of 9) foto’s door middel van bracketing. Met een belichting van -1, 0 en +1 (of -2, -1, 0, +1, +2)

Deze foto’s samengevoegd en gesynchroniseerd. Hieruit ontstaat het HDR plaatje waarin nauwelijks meer overbelichte en onderbelichte delen te zien zijn.

HDR kun je door je camera zelf laten doen of via bewerking in Lightroom, Photoshop of een ander bewerkingsprogramma.

Na de presentatie gaf Reina een tweetal bewerkingsvoorbeelden in Lightroom en Photoshop, over hoe een HDR plaatje tot stand komt. Er waren veel vragen en interacties, waaruit bleek hoe leuk en leerzaam het was.

Foto: Gerda Jacobi

Na de pauze volgde nog een korte HDR quiz om de opgedane kennis nog even te testen. Iedereen is met vlag en wimpel geslaagd!!!

Dinsdag 20 september hebben we “Foto van de maand” HDR. (hiervoor mag vanaf nu gefotografeerd worden) Op het Forum kun je de presentatie en de instructies lezen om je in te lezen voor deze “Foto van de maand”. We hopen in september op veel HDR inzendingen!!

Auteur: Gerda Jacobi