Kees werkt al 19 jaar als fotojournalist, hij is als stagiair begonnen bij het DVHN, waarna hij gelijk een contract kreeg, en heeft daar met veel plezier gewerkt tot 2012. Tegenwoordig werkt hij freelance en levert onder andere foto’s aan het NRC, ANP en National Geographic Magazine. Hij heeft daarbij ook een aantal prijzen gewonnen zoals de Zilveren Camera en de Word Press Photo.

Naast foto’s voor het nieuws gaat hij het liefst zelf op pad om reportages te maken van gewone mensen en hun verhaal. Daarbij heeft hij zijn perskaart het liefst diep in zijn zak, zodat hij het moment kan vastleggen zoals het is en geen “gemaakt” plaatje creëert. De reportages benadert hij als een project, hebben een begin en een eind en zijn niet per se geschoten op  dezelfde dag.

We hebben deze avond prachtige foto’s en reportages mogen bewonderen van onder andere: politiek partij; samen voor Pekela, aardappel lezende boeren, Oerol, werklozenproject; de harde leerschool, de Groninger drafbaan en zijn eigen gezin. Hoewel het “gewone” kiekjes lijken, heeft elke foto een emotionele component of “iets extra’s” waardoor je blijft kijken….. En Kees kan er ook zeer boeiend over vertellen….

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Foto: Kees van de Veen

Aardappel lezen

Foto: Kees van de Veen

Zo ook de reportage waarmee hij de Zilveren Camera in 2020 won. Intieme momenten van ziekte, overlijden en de begrafenis van een corona patiënt in het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen (met toestemming van de familie). De foto’s “raken” je stuk voor stuk.

Foto: Kees van de Veen

Daarnaast mogen foto’s best een beetje “schuren”, zoals een voetballer die staat te roken, een opblaas springkussen met daarop een brandweerauto gefotografeerd op de voorgrond bij een brand of zijn dochter in een chagrijnige bui.

Foto: Kees van de Veen

Met zijn jarenlange ervaring bedient hij zijn camera vanuit zijn gevoel, per situatie ziet hij direct welke instellingen hij gaat kiezen. In de nabewerking optimaliseert hij hoogstens de kleuren, maar zal nooit en te nimmer in zijn foto’s knippen en plakken!!!

Deze avond vol verhalen, reacties en vragen vanuit de club vloog voorbij…..

Hij is winnaar van de Zilveren Camera, maar weet haarfijn gouden momenten te pakken!

Meer informatie over Kees van de Veen vind je op zijn website: www.keesvandeveen.nl

Auteur: Gerda Jacobi