Het Landschap in beeld.

Lezing Nando Harmsen op 2 maart 2021.

Reeds op jonge leeftijd ontstaat de interesse voor de fotografie (vanaf zijn 10e). In eerste instantie leert hij door zelf veel te proberen, later uit boeken en momenteel vindt hij zijn informatie meest via internet. Hoewel alle aspecten van de fotografie zijn interesse wekken heeft Nando zich vooral toegelegd op de landschaps-en bruidsreportagefotografie.

Op deze avond heeft hij ons de 6 peilers van zijn visie op de landschapsfotografie laten zien. Gedurende een boeiende zoomsessie gaf hij ons op een rustige en prettige manier uitleg en liet talloze foto’s zien ter verduidelijking van zijn punten.

Kies een duidelijk onderwerp. Een polletje gras, het kasteeltje op de heuvel of een solitaire boom. Zonder duidelijk onderwerp wekt een foto geen interesse, maar te veel kleine onderwerpen werkt ook averechts. Neem 1 duidelijk onderwerp, dat trekt de aandacht en geeft rust in de foto.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Spel van licht en schaduw. Een prachtig berglandschap waar de zon precies in het dal schijnt. Kijk wat het licht doet, hoe ziet de foto eruit met of zonder zon. Wees niet bang voor schaduwen in je foto. Je oog wordt als eerste naar het licht getrokken, dus maak niet alles licht in je foto.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Compositie. Deze richtlijnen zijn vaak een goede leidraad voor balans in je foto. De regel van derden, de gulden snede, de fibonaccispiraal en de gulden driehoek.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Spel van lijnen. Weggetjes, riviertjes, schaduwen of een rij paaltjes kunnen een mooi lijnenspel in je foto vormen. Schuin, krom, s-vormig, verticaal of horizontaal.

Standpunt en perspectief. Oogt je foto mooier op ooghoogte of vlak boven de grond. Wat wil je laten zien? Probeer beide standpunten eens en kijk welke het beste werkt. Stap opzij of naar voor en achter, maak uit verschillende standpunten foto’s. De resultaten zullen enorm verschillen.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Relatie tussen voor- en achtergrond: Dit kun je verdelen in 4 verschillende onderdelen.

  • Scherptediepte: Als landschapsfotograaf heb je de neiging om alles scherp te willen zien. Durf ook eens foto’s met een groot diafragma te maken. Zorg hierbij wel dat de onscherpte duidelijk genoeg is anders werkt het niet.
  • Inzoomen en uitzoomen: Wil je het hele meertje op de foto zetten of zoom je in op het eilandje midden in het meertje?
  • Beeldhoek:  Wanneer je naar achteren loopt en inzoomt haal je de bomen op de horizon dichterbij en heb je toch nog die mooie stronk op de voorgrond goed in beeld.
  • Afstand: Zoek je onderwerp en loop dan naar voren of naar achteren om te kijken hoe het onderwerp het mooist tot zijn recht komt.

Een combinatie van deze 4 punten.

Het allerbelangrijkste, kijk goed om je heen en blijf vooral genieten.

De zoomsessie is voorbij gevlogen en Nando heeft nog zoveel meer te vertellen. Op ons ledennet kun je de presentatie met vele foto’s nog eens rustig bekijken. Gelukkig is op internet ook nog genoeg over Nando te zien en te lezen: www.nandoonline.com

Tekst: Gerda Jocobi

Foto’s: Nando Harmsen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren