Foto Jannes Veenstra

Een andere kijk op lenzen en filters…

William is werkzaam als teamleider bij Camera Nu op Urk,
daarnaast optisch specialist en docent ABC fotografie.

Om ons mee te nemen in de wereld van het glas had hij een opstelling gemaakt met twee grote lenzen (die aangesloten waren op een groot beeldscherm) en een hele voorraad voorzetfilters. Op het beeldscherm projecteerde hij een scherp testbeeld. Aan de hand van voorzetfilters die hij tussen de twee lenzen schoof kon je op het beeldscherm zien of het beeld minder scherp werd (minder goede kwaliteit) of scherp bleef (goede kwaliteit). Goed glas wordt gegoten en langzaam afgekoeld en voorzien van meerdere lagen coating. Daarna toonde hij op het beeldscherm een kleurenspectrum. Ook hier schoof hij voorzetfilters tussen de kleurenmeter. Bij een goed voorzetfilter bleven alle kleuren te zien, bij een mindere kwaliteit zag je dat een aantal kleuren beduidend minder werden of zelfs verdwenen. Dit is onder andere ook belangrijk bij grijsfilters. William gaf ons verschillende lenzen en een een loep om zelf eens te kunnen bekijken hoeveel krasjes of vervuiling er op een lens zit. Ook mochten we een goed polarisatiefilter bekijken om precies te zien hoe deze werkt. (een polarisatie filter van slechte kwaliteit werkt namelijk nauwelijks…)

Hoe onderhoud je je lenzen en voorzetfilters? Koop een kwast met varkenshaar (maak deze eerst stofvrij met water) Hiermee kun je je camera rondom schoonmaken. Ook sensor reiniging kun je prima zelf doen. William gaf een demonstratie bij een paar camera’s van onze leden. (Camera Nu doet het ook graag voor je) Met een goede kwaliteit voorzetfilter bescherm je je lens tegen krasjes en deze beïnvloed de kwaliteit van je foto’s niet. Wist je wat de meest smerige en stoffige plek is voor je camera???? Je eigen fototas!! Klop deze daarom regelmatig uit om alle stof en kruimels te verwijderen.

Naast deze praktische uitleg gaf William ook een technische uitleg over de werking van de systeemcamera en nog een aantal weetjes en feiten…. Wist je dat fotobewerking al in WO1 begonnen is? Ook de brandpuntsafstand kwam nog even aan bod. Wij mensen kijken zelf met een brandpunt van 50 mm en een kijkhoek van ongeveer 180 graden. Dit mochten we even testen door onze handen naast het hoofd te plaatsen. Wanneer je recht vooruit kijkt zie je toch nog beide handen. Als je een foto maakt met een andere brandpuntsafstand geeft dat voor ons een heel ander perspectief om naar te kijken.

Foto Jannes Veenstra

William gaf ons een tip voor een opdracht mee om eens te spelen met het brandpunt en je eigen kijk op perspectief. Maak van hetzelfde onderwerp (het onderwerp moet beeldvullend zijn) een foto met een 28mm, een 50mm en een 90mm lens en bekijk eens op hoe verschillend dit eruit ziet…

William was vol enthousiasme aan het vertellen. De passie voor het vak spatte eraf! Aan onze kant waren er ook verschillende geïnteresseerde vragen. Voor we het wisten was het alweer tien uur geweest en kwam er een einde aan deze leerzame avond. William bedankt voor deze fantastische en duidelijke uitleg!

Auteur, Gerda Jacobi