William Rutten

Fotograaf: Adrian Sommeling

Met een groepje van 13 leden zijn we naar het theatercollege Focus van William Rutten in Leeuwarden geweest.

William is nu vooral bekend van het TV-programma Het Perfecte Plaatje waarvan hij een vast jurylid is.

Hij is vaak te zien in talkshows, heeft een aantal fotografieboeken op zijn naam staan en heeft inmiddels zijn eerste solotentoonstelling Face It ! van 75 bekende terugstarende media-mannen in het Museum Hilversum.

Hij is al meer dan 30 jaar zelfstandig fotograaf en op 17 jarige leeftijd bij het poptijdschrift “Hitkrant” professioneel begonnen. Hij fotografeert vooral sterren (acteurs, musici en sporters) zowel in Nederland als in het buitenland en dan met name in Amerika.

Zijn vader was cameraman, dus het spelen met beelden zit hem in het bloed. Cameraman van filmende beelden, heeft hij nooit willen worden. Hij kreeg een analoge camera van zijn moeder waar hij zijn eerste foto’s mee maakte en wist dat hij fotograaf wilde worden. Na een noodlottig ongeval van zijn vader wist hij ook zeker dat hij nooit iets zou doen waar hij geen in zin had en stopte dus ook gelijk met school (hij was toch al een onverbeterlijke spijbelaar omdat hij bandjes ging fotograferen).

Zijn brutaliteit, slimheid, innemende persoonlijkheid en nieuwsgierigheid zorgden er voor dat hij sterren kan en kon fotograferen op een manier dat geen enkele ander fotograaf deed. Hij ging en gaat altijd voor de speciale beelden, laat de sterren in zijn portretten het liefste zien zonder masker, zoals ze als mens zijn.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

iPhone foto van stage William Rutten

iPhone foto

Gedurende de voorstelling geeft hij ons een kijkje achter de schermen bij het ontstaan van beroemde en succesvolle foto’s uit zijn immense archief.

Hij geeft ons een kijkje in zijn knusse fotostudio met bar, gedecoreerd met foto’s van bekendheden en cadeaus die hij van ze kreeg, maar deelt met ons ook een paar foto’s uit zijn privéleven.

De nadruk ligt tijdens dit college op zijn filosofie en tactiek bij het fotograferen en niet zozeer op de technische details.

William is een inspirerende persoonlijkheid, die vooral de nadruk legt op positieve feedback.

Hij vraagt het publiek tijdens de pauze een foto te sturen naar een daarvoor bestemd e-mailadres en na de pauze vertoont hij een aantal daarvan op het doek, vraagt hoe ze zijn ontstaan en complimenteert.

Toen we na 2 uur terugliepen naar de parkeergarage langs het bijzonder gezellige Leeuwardense uitgaansleven, concludeerden we unaniem dat we een leuke, positieve, inspirerende voorstelling hadden gezien van de mens en de fotograaf William Rutten.

https://www.williamrutten.com/

Auteur: Reina Smallenbroek

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren