Foto: Annette Schoof

Met camera’s, statieven en flitsers stonden we klaar om ons lekker creatief uit te leven…

Na een korte uitleg over alle opstellingen konden we los.

Er waren acht verschillende opstellingen:

Een driehoek spiegelopstelling waar de opdracht was om zelf uit beeld te blijven. Er werden vele pogingen ondernomen… Met een telelens op afstand, van boven staande op een tafel.

Foto: Gerda Jacobi

Foto: Ingrid Jullens

Een 90 graden spiegelopstelling (met nabewerking in Photoshop) waarbij je een klein en groot object tegelijkertijd in beeld kon brengen. De bedoeling was om van het kleine object het spiegelbeeld van het grote object te maken (twee foto’s samenvoegen tot één).

Een glas met water op en voor een zwart/wit vlak en een glas water op en voor een geel/rood vlak. Hierbij worden de kleuren in het water omgedraaid (gespiegeld).

Foto: Gerda Jacobi

Foto: Reina Smallenbroek

Een achtergrond met felle kleuren en een spiegel op de tafel met een object erop (eventueel met lensbol) Door de dikte van de spiegel leek het object te zweven in de prachtige kleuren.

Een tablet met verschillende kleuren en een gloeilamp of lensbol erop. Na een paar pogingen in een kleine softbox, bleek het mooier resultaat in het donker op te leveren en werd daarom verplaatst achter de toneelgordijnen. Om daar de mooiste compositie te krijgen lagen enkelen op de knieën of op 1 been schuin voor tribune. (half onder de gordijnen)

Foto: Gerda Jacobi

Foto: Johan Hummel

Een roos (of ander object) belichten door middel van een zaklamp en een gaatjesrooster. Door te variëren met de afstand tussen de zaklamp en het rooster kon je verschillende gaatjeseffecten (schaduw) op de roos krijgen.

Foto: Gerda Jacobi

Foto: Fans Veens

En buiten een opstelling met een gloeilamp en een brandend sterretje erachter. Dit gaf de mooiste resultaten wanneer de zon onder was, dus moesten we even geduld hebben tot het blauwe uurtje. Met F22 en 1 seconde belichting kon je meerdere plaatjes schieten zolang het sterretje nog brandde. Er waren voldoende sterretjes om tot na 22 uur nog lekker bezig te zijn.

Foto: Gerda Jacobi

Foto: Jan van der Schans

Gedurende de avond werd veel samen gewerkt bij alle opstellingen. Even een spiegel of zaklamp in de juiste positie houden, zodat de ander kon fotograferen. Of even wat extra uitleg geven en/of tips. Een heerlijke, gezellige en vooral leerzame creatieve doe-avond, waarbij we veel artistieke foto’s hebben kunnen maken!!

Auteur: Gerda Jacobi