Wil je een groter gedeelte van je foto scherp afbeelden? Bijvoorbeeld in een macrofoto, het gehele kopje van een insect scherp in plaats van alleen de ogen? Of een landschap van voor naar achteren scherp? Dan is fotostacking een mooie manier om dat te bewerkstelligen.

Eerst kregen we van Ron van Wieringen een aantal theoretische tips.

Gebruik een stevig statief, werk van achteren naar voren, geen bewegende voorwerpen gebruiken, draad ontspanner of afstandbediening gebruiken.

Camera instellingen: de M-stand, je diafragma tussen F8 en F11 (dan presteert je objectief het beste)

Uitleg fotostacking voor scherm

Foto: Gerda Jacobi

Daarna demonstreerde Dimitri van Gijn, met zijn camera op een slede gemonteerd, hoe je een fotostacking serie maakt. Vervolgens liet hij via de laptop zien hoe Photoshop (maximaal 10 tot 12 foto’s) deze foto’s bewerkt tot een uiteindelijk prachtig scherp resultaat. Met het programma Helicon Focus kun je nog meer dan 12 foto’s stacken. Dat wordt een nog mooier resultaat, maar dit programma is dan ook gespecialiseerd in fotostacking. Ondertussen werden Ron en Dimitri flink ondervraagd door de clubleden, waardoor een boeiende interactie ontstond.

Fotostacking in actie

Foto: Gerda Jacobi

Wil je zelf ook aan de slag met fotostacking en heb je geen Photoshop, Helicon Focus is 30 dagen gratis te proberen. Ron en Dimitri, bedankt voor deze leerzame avond!

Auteur: Gerda Jacobi