Wat zijn de overeenkomsten tussen soep en landschapsfotografie?

Van beide zijn heel veel recepten en zeer veel verschillende smaken!

Vanavond mogen we het recept van Marcel proeven…

Om te beginnen kun je al discussiëren wat de juiste ingrediënten van een landschapsfoto mogen zijn.  Moet het puur natuur zijn, of mag er een mens of een gebouw in voor komen? Als er mensen of gebouwen op staan, mogen deze prominent in beeld staan?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een goede voorbereiding is het halve werk…

Allereerst ga je op zoek naar een mooie locatie. Via google maps, social media, bepalen van het juiste tijdstip en het mooiste licht (gouden en blauwe uur), kun je een lijstje maken van favoriete locaties. Bezoek deze meerdere malen en kijk goed om je heen. Iedere dag zijn er verschillende ingrediënten zoals: wolken, neerslag, licht, kleuren en dieren.

Welke compositie kies je? Zoek naar lijnen in het landschap (van links naar rechts). Waar wil je je onderwerp? (centrale compositie of regel van derden) Kies je een hoog of juist een laag standpunt. Wil je een rechte horizon of juist een scheve. Maak je gebruik van een telelens (accent op onderwerp) of een groothoeklens (accent op omgeving) Doe eens een stap opzij (dan is dat hekje of takje net buiten beeld). Zie je een herhaling in beeld, een leuke kijkgeleider of eyecatcher, een doorkijkje, een kadering of een panorama …..

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Welke instellingen en apparatuur gebruik je?

Marcel fotografeert altijd in RAW, gebruikt een fullframe camera (met groothoek- en telelens), een statief met waterpas, ND en polarisatiefilters. Hij zet zijn camera op de M-stand, diafragma tussen F8-16, een lage ISO en de belichting op meervlaksmeting. Een goede tip is om regelmatig het histogram te controleren (vertrouw niet blindelings op je LCD scherm). Je kunt scherp stellen op het onderwerp (1/3 voor en 2/3 achter is scherp),  fotostacken of double distance focus gebruiken (afstand naar onderwerp x2).

Hoe ver ga je in je nabewerking? Dat is een kwestie van smaak…. In RAW heb je genoeg speelruimte. Wat wil je laten zien? Wil je vaste elementen verwijderen of wacht je tot mensen uit beeld zijn gewandeld. Zorg dat je foto “goed” is, dat scheelt tijd.

GeBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Voor en nabewerking:

GeBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marcel_Kerdijk

GeBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Uiteraard hebben we een enorme passie en gedrevenheid voor onze hobby…

Vroeg opstaan voor een prachtige zonsopgang is geen enkel probleem.

10x terug komen op locatie omdat het licht deze keer vast nog net even mooier zal zijn dan de vorige keer.

Ondanks dat 49 foto’s het net niet zijn…. die 50e….. dat prachtige plaatje, daar doe je het voor!

En blijf vooral genieten!

Dit is een korte inkijk in een zeer leuke en informatieve avond waarin Marcel ons meenam in zijn bereiding van zijn recept voor de lekkerste Kerdijksoep. De hele presentatie is op het ledennet te bekijken.

Meer informatie over Marcel zijn werk is te zien op zijn website: www.marcelkerdijk.com

Auteur: Gerda Jacobi

GeBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren