Op 4 april heeft Ron Buist ons meegenomen in de wereld van de reis fotografie. Wonend in Ten Boer met vrouw en 3 dochters werkt hij voor een paar dagen bij de ICT van UMCG. Daarnaast begeleid hij reizen voor fotografie-reizen.nl

Tot 2010 heeft Ron alleen op de automatische stand gefotografeerd. Hier kwam een einde aan nadat hij bezig was om libellen op de foto te zetten. Dat zou handmatig toch ook heel goed moeten gaan. Van het doorlezen van de handleiding van de camera werd hij niet veel wijzer. Dus werden er workshops gevolgd. Momenteel is hij gespecialiseerd in landschapsfotografie. Een beestje is wel leuk, maar niet echt zijn hobby.

Ron Buist

Foto: Ron Buist

Fotografie-Reizen.nl is een organisatie die over de hele wereld fotoreizen aanbiedt speciaal voor hobbyfotografen. Hij is één van de begeleiders bij deze organisatie en gaat vooral mee naar IJsland, Ameland, Helgoland en Luxemburg. Ook de reizen aan de Groninger kust zijn bij hem in goede handen. Een stedentrip vindt hij soms ook wel leuk om te doen.
Het voordeel is dat hij hiermee veel nieuwe plekken gezien heeft, waarbij de kosten nihil zijn. Niet dat hij rijk wordt van de begeleiding, maar het is leuk om te doen. Elke keer zijn de omstandigheden weer anders. Het is wel erg intensief.
Voor de organisatie van hotels, auto enz. wordt dit geheel geregeld door het kantoor in Delfzijl. De begeleiders zijn ter plekke wel verantwoordelijk voor het goed verlopen van de reis. Zoals Ron aangeeft, je bent reisleider, chauffeur en cursusleider voor de fotografie. Dit doe je dan samen met een andere fotograaf. Je bent er niet voor jezelf, maar voor de deelnemers. Hij vindt het heel erg leuk om anderen te helpen. Daarvoor maakt hij zelf ook wel foto’s om te laten zien hoe het anders kan, vooral voor de minder ervaren fotografen.
Als je meer wilt weten over de organisatie kan je de website bezoeken: www.fotografie-reizen.nl

Noorderlicht Ron Buist

Foto: Ron Buist

Zijn eigen fotoreizen worden gehouden met zijn twee vaste fotovrienden. Deze voorbereiding wordt tot in de puntjes geregeld.
Het begint bij café D’Ouwe Brandweer. Hier wordt het land en gebied bepaald. De datum en de praktische zaken worden besproken. In de loop der tijd hebben ze ook geleerd waarom het belangrijk is om zoveel mogelijk zaken vooraf uit te zoeken.
Zo werd besloten enkele scheepswrakken bij Zeeland te fotograferen, maar daar aangekomen lagen ze al voor een groot deel onder water. En de vloed was nog niet eens compleet. Dus, getijde moest in het vervolg ook goed in de gaten worden gehouden. Even zo met een zonsondergang die niet zichtbaar was omdat er bergen voor zaten.
Maar dit waren de beginnersfouten. De reden van een goede voorbereiding is om de kans op mooie foto’s te vergroten.
Ze maken vooraf een lijst met locaties. Hiervan worden de precieze coördinaten genoteerd, van zowel parkeerplaats als de fotoplek. Er wordt gekeken bij welke omstandigheden m.b.t. het weer, getijde en tijdstip zo’n plek bezocht moet worden. Met TPE en TPE3D kan gekeken worden op welke tijden de zon / maan uit welke richting komt en hoe hoog hij aan de hemel staat.

Ron Buist

Foto: Ron Buist

De locaties worden gezocht op internet (locationscout, flickr, instagram ….) en in diverse Photographer’s guides. Uiteindelijk worden de locaties in een Excel bestand gezet met locatie – naam – omschrijving van wat er te zien is – link – het geschikte tijdstip – de afstand vanaf de slaaplocatie – enz. Zo kan per dag bekeken worden welke locatie het beste bezocht kan worden, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Tijdens de reis wordt alles gepland om de mooiste shoots te maken. De zonsopkomst – iets overdag – de zonsondergang. Als het eten daar even voor moet wijken dan doen ze dat. Dan maar een snel hapje tussendoor en de thermosfles in de auto.

Is het half bewolkt dan zijn de kust, bergen en meren favoriet. Bij bewolkt weer en regenachtig kunnen bossen en watervallen prima. Bij onbewolkt weer is het de kunst de lucht wat meer uit de foto te houden. Het blauwe kwartier is dan wel mooi in combinatie met reflecties of kunstlicht. Bij mist zijn hoge uitzichtpunten favoriet.

In ieder geval willen ze ruim op tijd aanwezig zijn om een goede compositie te bepalen. Dan heb je ook de rust om eerst goed te kijken en het plan uit te voeren. De uitrusting bevat altijd een statief, filters in diverse gradaties, en diverse lenzen.

Ron Buist

Foto: Ron Buist

Na alle reizen is de pret nog niet voorbij. Dan komt de nabewerking. Zijn doel van nabewerken is om datgene waar hij het beeld voor gemaakt heeft eruit te laten springen. Vragen die hij zich daarbij stelt zijn:
Wat zag ik? Waarom maakte ik de foto? Is het licht zoals ik het me dat herinner, wat waren de elementen voor mijn compositie? Komt al het bovenstaande tot zijn recht in de foto.

Het meeste doet hij met Adobe Lightroom, maar ook enkele andere programma’s worden gebruikt zoals Photoshop, Topaz Denoise AI en Nik Collection.

Valencia Ron Buist

Foto: Ron Buist

Het vergelijken van een eigen fotoreis en het begeleiden van fotoreizen is natuurlijk lastig. Je bent beide keren bezig met fotografie, maar bij je eigen reis ben je niet gebonden aan de locatiekeuze, de tijden van restaurants en het begeleiden van anderen. Maar alle kosten zijn dan wel voor jezelf.

Voor nu vindt Ron de combinatie prettig om te doen. Het is goed te combineren met zijn andere baan en is ook niet altijd van huis. Hij heeft er een leuk en duidelijk verhaal van gemaakt met mooie foto’s ter illustratie waarbij hij de leden twee uur wist te boeien.

Persoonlijke website: Ron Buist

Auteur: Annette Schoof