Dinsdag 14 mei stond de clubavond in het teken van de verkiezing van de foto van de maand met het thema Sport en gaf mede fotoclublid Jannes Veenstra in een presentatie, in het kader van het Passiepodium, een toelichting op zijn passie: sportfotografie.

De inhoud van zijn koffer tijdens een wedstrijd van FC Groningen: 3 body’s, statieven (waaronder een 1 poot voor de zwaardere objectieven) drie tele lenzen en een groothoek en een aantal converters, waarvan Jannes vindt dat de laatsten voor sportfotografie weggegooid geld zijn, omdat de autofocus te traag is. Bij sport moet je namelijk behalve anticiperen ook snel handelen.

Daarnaast heeft hij altijd een regenhoes bij zich om de apparatuur droog te houden. Een regencape zal hij niet meer dragen, want het beeld dat zelfs de TV haalde, en ook in de zaal leidt tot gegniffel, laat hij nu even zien, maar gaat daarna de prullenbak in.

De fotografie die Jannes voor FC Groningen doet is in principe voor de club en zij mogen de foto’s onbeperkt gebruiken, en voor het persbureau Orange Pictures. Af en toe verkoopt hij een foto, maar bron van inkomsten bij de FC om zijn apparatuur te onderhouden is voornamelijk de line up voor de wedstrijd van de spelers met jonge supporters. Daarnaast fotografeert hij tijdens de shoot-out (penalties genomen door kinderen) en richt zijn camera regelmatig op het publiek, de trainers, de scheidsrechters en de keepers want wil naast de wedstrijd ook de emotie vastleggen.

Uniek voor de stadions in Nederland is dat de sportfotografen in De Euroborg gebruik kunnen maken van een kuil, zodat de foto’s vanuit een laag standpunt (ter hoogte van het veld) kunnen worden genomen.

Jannes richt zich op het veld vooral op de verdediging en Erwin Otten (mede fotograaf van FC Groningen) neemt de aanvallers voor zijn rekening. Dat is de reden dat Jannes zich heeft gespecialiseerd in het fotograferen van de keeper in actie. Hij probeert zoveel mogelijk beelvullend te werken of te croppen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bij speciaal geplande sfeeracties (bijvoorbeeld van de supporters kern) krijgt hij een seintje, zodat ook die actie sfeervol in beeld kan worden gebracht.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tijdens een wedstrijd maakt hij tussen de 1000 en 1500 foto’s, waarbij geselecteerde foto’s gelijk een slotje krijgen in de camera en worden vastgezet.

Jannes fotografeert ook de wedstrijden van de jeugd van amateurclub VEV’67 Leek. Andere sporten fotografeert hij ook graag. Basketbal doet hij nu niet meer, maar Paardensport en American Football hebben sinds kort ook zijn interesse.

De presentatie was een vlot, interessant en onderhoudend verhaal, en ging vergezeld van een aantal foto’s die zich in rap tempo afwisselden, en werd voorzien van de droge humor van Jannes.

Tekst: Reina Smallenbroek

Foto’s Jannes Veenstra

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren