Hans Sas staat op 17 oktober 2017 als spreker voor een volle zaal in De Rotonde. Circa 35 leden waren op deze spreker afgekomen. Een heer op leeftijd, met een passie voor landschapsfotografie en het wad aan de noordkust (Groningen, Friesland en Duitsland) en bovenal een man die iets te vertellen heeft. Een bevlogen spreker met bij vrijwel iedere foto een verhaal of anekdote en nog precies wetende onder welke omstandigheden en met welke camera/objectief de foto is gemaakt. Een presentatie die extra boeiend en interessant wordt omdat Hans toelicht waarom gekozen is voor een bepaalde compositie.

Inmiddels is hij 45 jaar gepassioneerd fotograaf. Op zijn 31e is hij met fotograferen begonnen toen hij bij het afstuderen als dierenarts zijn eerste echte camera kreeg. Vanwege gezondheidsredenen moest hij in 1979 stoppen als dierenarts en besloot toen om het fotograferen te professionaliseren. 5 jaar later verhuisde hij van Noord Brabant naar het Groningse platteland en dat ervoer hij in eerste instantie als een cultuurshock. Na diverse cursussen/stages bij gerenommeerde fotografen in binnen- en buitenland en een kort avontuur aan de Fotovakschool is hij zijn werk gaan exposeren. Hij fotografeerde het boerenleven op het platteland en exposeerde met dat werk in de Groningse Synagoge. In zijn beginperiode werden de opdrachten die hij voor PR Land en Tuinbouw deed per uur betaald, wat een goede deal was. Door zijn publicaties ging het balletje rollen en belande een serie landbouwplaten in de kamer van de Minister van Landbouw.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Het vrije werk en de opdrachten liepen door elkaar. Hij fotografeerde met Leica en Hasselblad en later in het digitale tijdperk, en nog steeds, daarnaast ook met Canon. Hans werkt graag projectmatig… en hij komt graag terug naar een locatie waar hij eerder was om een plek onder andere omstandigheden nogmaals te fotograferen. Dat laatste bezorgde hem ook wel eens de nodige frustratie omdat hij dagen zocht naar een fotogenieke boom en die niet meer terug kon vinden, omdat deze kennelijk was gekapt.

Zuiderzee Laaxum

Kenmerkend voor zijn manier van fotograferen is het gebruik maken van natuurlijke lijnen in het landschap, het centreren van elementen in zijn beeld en vrijwel nooit een horizon op een derde. Een lage horizon bij een interessante lucht, een hoge horizon bij een interessant landschap en een horizon in het midden bij een reflectie. Hij snijdt zijn beeld zelden bij (het beeld is vrijwel altijd 100%) en gebruikt nooit filters in het veld. Hans exposeert en fotografeert nog steeds en heeft een eigen galerie. Hij probeert 2 maal per jaar een nieuwe expositie samen te stellen. “Binnenkort kom ik met een nieuwsbrief” kondigde hij aan…, een man die blijft ontwikkelen.

Palen Holwerd

Paesens-Moddergat

Holwerd

Copyright foto’s Hans Sas

Website: Hans Sas