Het begon allemaal met acht enthousiaste leden die zich hadden aangemeld voor een treinreisje naar Delft. Een dag vol klassieke en moderne architectuur en straatfotografie stond op het programma. Helaas, door verschillende persoonlijke omstandigheden bleven er uiteindelijk slechts vier deelnemers over.

In een mistig Zuidhorn kwam in de laatste minuut een deelnemer aangerend om nog net op tijd de trein te halen.De Intercity bracht ons zonder enig oponthoud van Groningen naar Leiden en uiteindelijk naar Delft. Gedurende het grootste deel van de reis hadden we comfortabele zitplaatsen.

Voorafgaand aan de reis hadden we Buienradar gecheckt om de weersverwachting in Delft te peilen.Tot onze verbazing toonde de ene app zonnetjes, terwijl de andere zelfde app slechts regen voorspelde. Een vergissing bleek, want Delft Minnesota was helaas niet onze eindbestemming 😉

Eenmaal aangekomen in het stationsgebouw van Delft kregen we de kans om ons uit te leven met moderne architectuur. Het opvallende plafond, voorzien van aluminium lamellen met daarop de historische stadsplattegrond van Delft en de vele pilaren zijn fotogenieke eye catchers.

station Delft

Foto: Reina Smallenbroek

Starbucks Delft

Foto: Edwin Mulder

Pilaren Station Delft

Foto: Rein Vrugt

Zo en nu eerst een bakkie bij de Coffeecompany, waar behalve koffie ook thee werd geschonken. Als fotograaf kun je alles plannen, behalve het weer, dus bedachten we een alternatief plan. Geen uitgebreide stadswandeling maar eerst maar eens een bezoek aan de historisch belangrijke Oude en Nieuwe Kerk, waar we droog toch nog zouden kunnen fotograferen. Daarna zouden we, afhankelijk van het weer, wel verder kijken.

De Nieuwe Kerk, in het centrum van de stad aan de Markt, met het Praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van het Koninklijk Huis, bood talloze mogelijkheden voor boeiende foto’s. Vervolgens gingen we naar de Oude Kerk, waar graven van historisch belangrijke personen te vinden waren, waaronder Piet Hein en Vermeer.

graf Vermeer

Foto: Esmee van der Velde

Foto: Rein Vrugt

Foto: Edwin Mulder

Foto: Reina Smallenbroek

Een bezoek aan het bruine café Oude Jan, genoemd naar de Oude Kerk, volgde voor een drankje en overleg over het verdere verloop van de dag. Ondanks de regen besloten we nog wat straatfotografie te doen.

Foto: Esmee van der Velde

Halverwege onze wandeling waren we het er over eens dat het genoeg was. De camera’s werden veilig opgeborgen in de fototassen en we liepen richting het station om de trein van 16:06 uur terug te nemen.

Rond half 8 waren we weer terug in Zuidhorn. Ondanks de weersomstandigheden hadden we ons uitstekend vermaakt. Delft was zeker een plek die we, bij beter weer, nog eens uitgebreider zouden willen verkennen.

Auteur: Reina Smallenbroek