Andre is begonnen met macro- en dierenfotografie. De combinatie kinderen krijgen en een vaste baan zorgde ervoor dat vooral nacht- en sterrenfotografie zijn passie is geworden.

Hij volgde de cursus landschapfotografie van Bas Meelker bij de Fotoschool in Groningen om meer te leren over compositie en oriënteerde zich op de techniek door het kijken van veel YouTube video’s.

Andre fotografeert voornamelijk op donkere plekken in Nederland en de foto’s die vanavond worden getoond en besproken, zijn gemaakt in Groningen en Friesland.

Er volgt een boeiende gestructureerde lezing over Cityscapes, Startrails, Noorderlicht en de Melkweg, opgedeeld in waar, wanneer, met welke apparatuur en onder welke condities je dit het beste kunt fotograferen. Hij vertelt gedetailleerd over de beste instellingen en geeft daarnaast tips en trucs en informatie over o.a. de App’s die hij gebruikt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Het fotograferen van de Melkweg vindt hij het leukste om te doen. Daarbij maakt hij gebruik van 3 verschillende technieken en een combinatie daarvan.
Die technieken zijn:

Single shot : één opname bestaande uit een onderwerp in de voorgrond en de melkweg.
Stacking: bestaande uit 10-15 dezelfde opnames van de melkweg met een hoge ISO waarde en een foto van een goed belicht onderwerp in de voorgrond. De opnames worden softwarematig gestapeld. Ruis verschilt van plaats per opname en is daardoor niet zichtbaar in de uiteindelijke gedetailleerde foto.

Tracking: er wordt gebruik gemaakt van een startracker (apparaat te bevestigen op het statief) waarmee een langere sluitertijd kan worden gerealiseerd terwijl de melkweg wordt gevolgd. De tracker volgt een object aan de hemel door het draaien van de aarde te compenseren. Meerdere opnames (panorama/vertorama) kunnen softwarematig worden uitgelijnd, waardoor een zeer gedetailleerde melkweg in de foto wordt verkregen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tot slot laat Andre nog een aantal foto’s zien ter inspiratie wat je zou kunnen doen in de avond/nacht als de omstandigheden niet geschikt zijn voor sterrenfotografie, zoals het fotograferen van de maan, silhouetten en, als de condities in juni/juli gunstig zijn: lichtwolken.

GeBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Andre is online o.a. te vinden via Facebook

Foto’s: Andre van der Meulen

Tekst: redactie fotoclubwesterkwartier.nl

GeBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren