De maand april was een maand van uitersten, zowel voor wat betreft het weer als onderwerpen door sprekers bij onze fotoclub.

Schotland

Edward MacKenzie nam ons mee op een geschiedenisles door de roemruchte historie van het ruige Schotland. Edward vertelt gepassioneerd over zijn ‘roots’ aldaar, de vele clans, de ‘tartans’, de whiskey, de kastelen en bijbehorende oorlogen. Door een wrang stuk geschiedenis zijn er in het schotse land vele ruïnes van boerderijen te vinden die natuurlijk erg fotogeniek zijn. Uit de fotopresentatie van na de pauze blijkt dat de bijnaam ‘Land of Light’ meer dan terecht is.

Wie van ruige en ongerepte landschappen houd kan in Schotland zijn hart ophalen zo blijkt uit de fraaie fotopresentatie.

Wat de kennismaking zeker versterkte was de traktatie die onze onvolprezen activiteitencommissie had geregeld voor het einde van de avond, een whiskey proeverij(tje). We hebben deze avond dus gehoord, gezien en geproefd van Schotland! (en het smaakte naar meer).

Fotografie Edward MacKenzie

Mijn fotoreis

Compositie

Op een andere avond in april was onze spreker Aernout Steegstra. Met als beroep fotograaf bij Rudie Wiersma Fotografie, docent bij Fotoschool Zuidhorn en opleiding kunstacademie, was het onderwerp ‘Compositie’ bij Aernout in vertrouwde handen. Hij heeft ons op een zeer aangename manier verschillende vormen van compositie laten zien en deze aan de hand van reacties en vragen toegelicht.

We hebben o.a. gesproken over:

  • wat wil je bereiken met de foto,
  • wat is je onderwerp,
  • waar plaats je je onderwerp,
  • hoe bekijk je een foto,
  • welke kleuren ‘werken’,
  • wat geeft balans en onbalans,
  • enzovoort.

Het was een propvolle avond tot de nok toe gevuld met nuttige tips en goede wetenswaardigheden!

Aernout Steegstra

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Aernout Steegstra compositie

Tekst: Hessel Hogendorp

Foto’s Edward MacKenzie en Aernout Steegstra

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren