Op 20 mei 2023 begaven 17 dappere deelnemers van Fotoclub Westerkwartier zich op een waddentocht vol onverwachte wendingen. Gewapend met rugzakken, camera’s, statieven, en waterschoenen waren we klaar om het onbekende tegemoet te treden op de viskotter de ZK 9 Antonia.

Foto: Dick van der Vegt

Foto: Arjen Korhorn

Rond 16.30 uur gingen we in Lauwersoog aan boord; het wachten was op nog een paar laatkomers die oponthoud hadden door een openstaande brug, maar toen zij er ook waren, konden de trossen los. Tijdens de vaart werden we getrakteerd op koffie, thee, en een flinke plak cake.
Rein vertelde dat hij goed weer had besteld en we werden daarmee op onze wenken bediend.

Foto: Rene Postma

Foto: Reina Smallenbroek

Foto: Esmee van der Velde

Foto: Dick van der Vegt

Oorspronkelijk was het de bedoeling om voor anker te gaan op Engelsmanplaat, maar dat was helaas niet mogelijk vanwege de windrichting; de schipper kon onze veiligheid niet garanderen als we daar van boord zouden gaan. In plaats daarvan zette het schip koers naar het strand van Schiermonnikoog. Het is duidelijk hier op de Wadden zijn we overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur.

Foto: Wim Pot

Foto: Margriet Heijkoop

Eenmaal aangekomen ging een gids als eerste het trapje af het water in, maar de plek bleek te diep. Het schip voer daarom door naar een andere plek waar we wel van boord konden. De één na de ander daalde in korte broek of met afgeritste of opgerolde broekspijpen het trapje af het water in. We waadden tot onze liezen door het water naar het strand. De geneugten van een verkoelend zeebriesje terwijl het water omhoog kabbelt en je een natte kont bezorgt. Wie zei er ook alweer dat fotografie een droge aangelegenheid was?

Foto: Rein Vrugt

Foto: Rene Postma

Foto: Andreja Kornhorn

Foto: Marrie van Nugteren

Foto: Jan van der Schans

Foto: Andreja Kornhorn

Foto: Floor Verwoerd

Foto: Koos Koster

De pret was nog niet voorbij, welnee… eigenlijk pas begonnen. We liepen het strand op, op zoek naar lijnen, patronen, schelpen en kwallen.

Foto: Janny Meijer

Foto: Esmee van der Velde

Foto: Rein Vrugt

Foto: Els Fontein

Foto: Janny Meijer

Foto: Marrie van Nugteren

Toen we een krab vonden vertelde de gids dat je aan de rug kunt zien of het een mannetje of een vrouwtje is… het mannetje heeft een patroontje van een piramide op z’n rug, het vrouwtje een bijenkorf.

Foto: Wim Pot

Foto: Margriet Heijkoop

Onderweg zagen we helaas geen zeehonden en ook opmerkelijk weinig vogels. Al wandelend en fotograferend gingen we, soms glibberend door het slik en enkelen van ons ondersteund door een sterke arm, weer richting het schip dat ons tegemoet was gevaren. Ditmaal was de waterdiepte goed te doen en niet hoger dan tot de knie.

Foto: Arjen Kornhorn

Foto: Wim Pot

Foto: Els Fontein

Weer aan boord werden de voeten en benen gedroogd en broeken gewisseld voor een droge. Er stond een straffe wind en het schuim stond op de golven. Zelfs op het schip konden we niet alle rollende golven ontwijken. Nou ja, sommigen van ons dan… nat tot op het bot en met de geur van het wad.

Ondanks de uitdagingen van het water, gaf de zon haar stralende glimlach aan ons, de ontdekkingsreizigers. Het was werkelijk een prachtige tocht, met het zonnetje hoog aan de hemel en met fotografen die vastbesloten waren om het perfecte plaatje te schieten.

Foto: Jan van der Schans

Foto: Koos Koster

Terug in Lauwersoog werd er op de kade voor de ZK9 nog een groepsfoto geschoten als herinnering aan deze gezellige en mooie tocht.

Foto: Els Fotein

Auteur: Reina Smallenbroek