Jaaropdracht 2018 fotoclub Westerkwartier

Het is inmiddels een traditie geworden: de vrije jaaropdracht van onze fotoclub.

De opdracht:
Maak 3-10 foto’s in de periode januari-november 2018, die onderling samenhangen, wat met elkaar te maken hebben of een verhaal vertellen en presenteer die in een bepaalde volgorde. Je kiest zelf een thema dat jij boeiend vindt of dat bij jou past. Er zijn geen voorwaarden over wanneer ze in het jaar gemaakt zijn, elke maand 1, allemaal in je vakantie, of alles binnen 10 minuten, het mag.
De serie kan worden aangeleverd met daarbij een titel en/of tekst die de lading dekt van jouw thema. De tekst mag kort en prikkelend zijn, zodat de kijker uitgedaagd wordt, maar je mag ook het verhaal of de samenhang in een wat langere tekst uitleggen.
Anders dan normaal bij een maandopdracht zijn er nu geen grenzen aan de bewerking: als de bewerking jouw serie creatiever maakt is dat goed.

De achterliggende gedachte:
We behandelen in de fotoclub altijd foto’s die op zichzelf staan en daarbij beoordeeld worden op techniek, compositie en creativiteit.
Je ziet in de fotografie ook veel fotografen die geen foto’s op zich maken maar een serie of een heel fotoboek met een bepaald samenhangend thema. De schoonheid van de fotografie zit dan niet in die ene foto die geweldig is maar in de optelsom van alle foto’s van die serie: het geheel is meer dan de som der delen.
De losse foto springt er misschien niet zo uit, maar krijgt vanzelf een grotere schoonheid als onderdeel van het grote geheel. Dat kan nog versterkt worden als de volgorde van de foto’s het geheel een bepaald ritme geeft.

Op dinsdag 27 november werden de series als diavoorstellingen op de beamer vertoond. Er was een record aantal deelnemers van 19. Zoals gebruikelijk had onze activiteitencommissie weer gezorgd voor een beoordelingsformulier en konden de aanwezige leden de series beoordelen op schoonheid, creativiteit en samenhang. Onderstaand ziet u het resultaat.

https://www.fotoclubwesterkwartier.nl/jaaropdracht-2018-serie-fotos/