Op dinsdag 2 juni hadden wij Frank Doorhof te gast in De Rotonde in Niekerk.
Frank is een International Fashion en Glamour Fotograaf. Maar daar doen we hem nog te kort mee, want het is een veelzijdig man. Zijn portfolio is indrukwekkend. Het is duidelijk dat hij expressie in een foto erg belangrijk vindt.

Frank Doorhof is een bijzondere spreker. Met het grootste gemak en met veel humor vertelt hij over zijn werkwijze. Hoe hij bijvoorbeeld in Amerika mensen overhaalt om voor hem te poseren. Maar ook hoe hij het vertrouwen heeft gekregen van bekende Nederlanders, zoals de pianist Wibi Soerjadi.

Frank beschrijft in geuren en kleuren de evolutie van een fotograaf. Hoe de beginnende fotograaf eerst alleen de ‘groene’ automatische stand en daarna door collega-fotografen overgehaald wordt om meer handmatig te werken zoals de AV stand of volledig manual.
Zijn ontwapende instelling: gewoon doen zoals je wilt. Wil je op de automatische stand, gewoon doen. Het gaat om het resultaat. Niet de werkwijze. Die automatische stand heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld bij straatfotografie heel snel kunt reageren op situaties die om je heen gebeuren.

Eén ding is maar belangrijk: Je ogen. Zien op een andere manier.
Je hoort van veel (amateur-)fotografen dat ze nastreven op een andere manier te willen fotograferen dan anderen, maar dit niet daadwerkelijk bewerkstelligen. Op een andere manier fotograferen is Frank Doorhof op het lijf geschreven. Zijn modellen zijn opvallend gekleed, zijn foto’s zijn kunstwerken. Frank vertelt dat dit ook mede te danken is aan zijn team om hem heen.
Hij wil het liefst alles ter plekke al goed hebben om naderhand zo weinig mogelijk photoshop te hoeven gebruiken. Dit programma gebruikt hij alleen voor het bijwerken van tinten en om sommige delen scherper te maken.

Naast de mooie verhalen geeft Frank ook veel tips.
Hier zullen we een aantal delen:

Experimenteer meer met de hoek van fotograferen. Lage stand bijvoorbeeld.
Dit kan soms hele verrassende en spannende resultaten hebben.

Wacht op het moment. Ben je op een locatie, laat je niet weerhouden door regen of kou e.d.
De kans is groot dat je iets moois ontdekt. Fotografie is wachten.

Heb aandacht voor de compositie. Let op leading lines in je beeld en blijf bewegen op je locatie. Misschien dat je compositie een stukje verder nog veel beter is.

Tip bij wind: Sla je jas open en sta met deze jas om je statief heen. Hierdoor staat je camera vrijwel uit de wind.

Wil je je ontwikkelen in straatfotografie? Vind een mooie plek, ga zitten en het gebeurt vanzelf.
Ga niet zoeken naar een bepaald onderwerp bij straatfotografie. Je zou andere interessante onderwerpen kunnen missen die om je heen gebeuren.
Wees ook niet bang en verlegen. Durf! Er kan je niet veel gebeuren. Hooguit dat iemand begint te schelden.

Wees niet bang voor ruis. Gebruik gerust een erg hoge iso waarde. Als je vindt dat de foto kwalitatief mislukt is, probeer hem dan eens om te zetten naar zwart/wit. Dit kan je foto redden.

Laat eens foto’s afdrukken als Xposer Een erg mooie betaalbare manier om foto’s aan de muur te hangen.

Geschreven door Lydia van Rijt

Meer weten over Frank Doorhof?
Bekijk deze sites:

www.frankdoorhof.com

www.photography-workshops.eu

www.studiofd.nl
http://kelbyone.com/members/frankdoorhof

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren