Vanavond (17-05-2016) is het thema Macro Fotografie. Als gastspreker is Rob Blanken uitgenodigd.

Rob is als dermatoloog werkzaam in het Medisch Centrum Leeuwarden. In zijn vrije tijd trekt Rob er vaak op uit om, vaak dichtbij huis, macro foto’s te maken. Vooral vlinders hebben zijn warme belangstelling. Vakantiebestemmingen worden vaak zo gekozen dat er een goede kans is op mooie fotolocaties.

Tijdens een mooie presentatie heeft Rob veel verteld over hoe hij te werk gaat en, ook heel leerzaam, hoe de foto’s zijn gemaakt. Waarom er voor een bepaald standpunt is gekozen en wat de verschillen zijn als je wat van standpunt verandert. Waarom je bijvoorbeeld in donkere situaties juist moet onderbelichten en in licht juist andersom. Dit geeft een heel bijzondere sfeer aan de foto.

De meeste foto’s worden ’s morgens vroeg genomen. Dan is het licht mooi, er is vaak dauw aanwezig en zeker niet onbelangrijk, vlinders zijn koudbloedig en door de nachtelijke kou zijn ze heel eenvoudig te fotograferen. Ze blijven keurig zitten tijdens het fotograferen en je kunt ze zelfs verplaatsen zonder dat ze wegvliegen. Vaak zoekt Rob ’s avonds de plekjes uit waar de vlinder zitten. Vaak overnachten ze daar ook en dan kun je ze ’s morgens mooi fotograferen.

Een vlinderval kan gebruikt worden om vlinders te vangen gedurende de nacht. Je kunt ze dan ’s morgens, als ze nog koud zijn, eenvoudig uit de val halen en op een mooie tak zetten. Simpel zelf te maken en je vindt genoeg voorbeelden op internet.

Een goede indruk van het werk en de passie van Rob Blanken vind je op http://www.rbblphotography.com/.

Al met al een leerzame avond, die mij in ieder geval een heel andere kijk op macrofotografie heeft gegeven.

Geschreven door Frans Bol

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren