Clubavond op 19 maart 2013, Gastspreker is Walther Walraven, fotograaf te Oldehove.

Er blijkt ook nog een Niekerk te zijn ten oosten van Zoutkamp. Met een half uurtje vertraging dus……………

Walther Walraven is 64 jaar. Na een bloeiende carriere heeft hij op zijn 55ste besloten om het roer om
te gooien, te doen wat hij zelf leuk vindt, dus eens te kijken wat mogelijk was in de fotografie. Dat resulteerde in fotovakschool en sindsdien is hij werkzaam als fotograaf.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een project waar hij recent aan heeft gewerkt wil hij met ons delen. Het betreft een serie foto’s van oude mensen die in hun laatste levensjaar beland zijn. Richtlijn hierbij was de prognose van de huisarts.

De foto’s in deze serie waren mooi en aangrijpend om te zien. Hij maakt gebruik van het aanwezige licht, dus niet flitsen. En altijd iso 100.
Mooi is steeds de omgeving waarin deze mensen gefotografeerd werden. Vaak een gedateerde inrichting. Het is net alsof deze foto’s je meenemen terug in de tijd.
Uit het leven gegrepen. Maar ook: als je dit kunt spiegelen op je eigen omgeving, dan kan deze fotografie wel wat confronterend zijn.

Daarna hield hij een praatje over de zeven verschillende portretbelichtingen met één lamp. Zeer interessant. Met Lisette op de stoel en Agnes als fotograaf werden verschillende vormen van belichting uitgelicht. Je kunt nog zoveel uit boeken halen, maar het op deze manier gewoon laten zien werkt veel beter. Tip om hiermee eens een avondje te vullen?

Ook de compositie kwam nog even aan bod. Tips als “Nijntje fotografie”, naast elkaar (geen storende elementen op de achtergrond), “het decor is er, maar het is nog even de vraag wie de toneelspelers zijn” (dus het moment afwachten) en “weet wat je gaat doen voordat je iets gaat doen” geven toch even een frisse kijk op het maken van een foto.

Geschreven door Wim Pot

Meer van zijn werk is te vinden op www.walravenphotography.nl